Dotterbolaget är ett feministiskt serienätverk för kvinnor och transpersoner. Kontakta oss på info(a)dotterbolaget.com.

måndag 18 mars 2013

Lektyr för hjärnan, själen, kampnerverna och empatin

Nya numret av Bang verkar ju hur bra som helst. Rekommenderar alla att läsa dem gratistexter som har lagts upp på nätet redan och sedan köpa tidningen om ni har möjlighet.

Den saudiska filmmakaren Haifaa Al Mansour intervjuas och tipsar bland annat om den här saudiska feministbloggen. Blev helt glad. Ännu en röst som hittat fram till mig. Från långt bortifrån, där svensk media endast har mycket sporadisk och vinklad bevakning. Och samtidigt från ett land där den nation jag tillhör har betett sig helt skrämmande verklighetsfrånvänt. (Ingen har glömt vapenfabriken än, I guess.)

Fick också äntligen läsa en text av Lidija Praizović, vilket jag velat sedan Camila och Mireya i en podcast diskuterade kontroversen kring hennes uppgörelse med den vit medelklasselit som i stort sett har monopol på elevplatserna på den prestigefyllda folkhögskolan Biskops-Arnö. Har inte kunnat få tag på den än, men kände mig därför så enormt treatad av att få läsa mailkonversationen mellan henne och Devrim Mavi. Djupt personlig, intelligent och utvecklande. Den känns som något en kan bygga hur mycket som helst på. Vill att sådant som detta ska utgöra grunden för en djupgående framåtrörelse. Tror det kan ta oss någonstans. Till viktiga, konstruktiva platser.

Vill bara ha pappers-Bang nu.

I Lund blåser vinden så hårt idag att det är svårt att röra sig framåt på gatorna på riktigt. Den kan nästan trycka dig bakåt.

Förra fredagen på 8 mars läste vi i DB-Malmö våra serier på Moriskan och det var fantastiskt, tack alla som kom och tack alla oss i DB-Malmö, kan få gåshud över hur bra det blir när vi göra saker ihop. Tack också Athena Farrokhzad för att du läste ur din nya diktsamling Vitsvit, var tvungen att knyta händerna så att det gjorde ont medan jag lyssnade på dig. Det var så stört bra.

Idag vill jag lyssna en massa på Alina Devecerski. Hon får mig att känna mig som att jag får patriarkatet att backa bakåt, snubblande. Lyssna en gång till på den här låten bara:

 


Puss!

/

Saskia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar