Dotterbolaget är ett feministiskt serienätverk för kvinnor och transpersoner. Kontakta oss på info(a)dotterbolaget.com.

fredag 1 februari 2013

Hej kära världen!

Idag skiner solen i Stockholm så en kan tro att många är på gott humör. Februari börjar bra, alla överlever och feminismen segrar.

Ni kanske hört om Astrid Johansson - den 14-åriga bruden som reagerade på en absurd toalettbild på sin högstadieskola. Bilden föreställde en mansfigur som kikade in på toaletten där en kvinnofigur befann sig. Helt klart helt åt helvete, och modiga Astrid trotsade institutionen, personalen och skolkamraterna och sade ifrån. Då blev hon häcklad av hela sin omgivning bla. genom en undersökning på skolan om huruvida bilden var stötande, och skolans oerhört mogna beslut att sätta upp tidningsartiklar och blogginlägg om bilden bredvid den, för att avdramatisera och "skoja till" den viktiga frågan om dess idioti.

Bilden har nu plockats ned, efter en hel del medievändor och oproffsigt agerande ifrån bl.a. skolans rektor (som tyckte att det fanns humor i en bild som uppenbart uppmanar till sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor). Då är det för oss vanliga dödliga hög tid att peppa den här unga feministen och människorättskämpen (ja, tamejfan, det är hon) och bl.a. nominera henne till Luleå Kommuns Jämställdhetsstipendiat 2013. Det är hon värd!

Skicka din motivering till: ingmari.aberg@lulea.se

Här kan du se en intervju med Astrid:
http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2266507

Och här kan du likea hennes fanclub: https://www.facebook.com/AstridFanClub

Sprid ordet och kom gärna med förslag på hur vi alla kan bekräfta den här typen av agerande som FANTASTISKT och för framtiden stötta alla andra som vågar säga ifrån.

Här är Astrid och bilden i fråga.


Puss /Siri Frances

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar